stoacılık gerçekten o kadar iyi bir felsefe mi?
Şu kişiden alıntılanmıştır: StarKiller66 tarhinde Eylül 21, 2026, 3:30 pmSon zamanlarda internette kime baksam Stoacılık övüyor. Herkes Marcus Aurelius kesildi başımıza ama bence bu yaklaşım abartıldığı kadar pratik veya sağlıklı değil.
Bana göre iki somut problemi var. Birincisi, duyguları bastırmayı ve her şeye tepkisiz kalmayı erdem sayıyor ki bu durum psikolojik olarak insan doğasına aykırı. İkincisi ise dünyadaki haksızlıklara karşı insanı pasifleştiriyor; "kontrol edemediğin şeye üzülme" diyip toplumsal sorunları tamamen görmezden gelmeye yol açıyor 🙁
Gerçekten bu felsefeyi benimseyip de bu iki sorunu yaşamayan var mı? Bana Stoacılığın bu konularda tıkandığı noktaları çürütecek somut karşı örnekler verebilir misiniz?
Son zamanlarda internette kime baksam Stoacılık övüyor. Herkes Marcus Aurelius kesildi başımıza ama bence bu yaklaşım abartıldığı kadar pratik veya sağlıklı değil.
Bana göre iki somut problemi var. Birincisi, duyguları bastırmayı ve her şeye tepkisiz kalmayı erdem sayıyor ki bu durum psikolojik olarak insan doğasına aykırı. İkincisi ise dünyadaki haksızlıklara karşı insanı pasifleştiriyor; "kontrol edemediğin şeye üzülme" diyip toplumsal sorunları tamamen görmezden gelmeye yol açıyor 🙁
Gerçekten bu felsefeyi benimseyip de bu iki sorunu yaşamayan var mı? Bana Stoacılığın bu konularda tıkandığı noktaları çürütecek somut karşı örnekler verebilir misiniz?
Şu kişiden alıntılanmıştır: Ayşe N. tarhinde Eylül 26, 2026, 3:46 pmBence karışıklık, internet Stoacılığı ile asıl öğretinin karışmasından doğuyor. Seneca'nın Mektuplar'ında duyguların bastırılması değil, onlarla uzlaşma sanatı anlatılır; Marcus Aurelius bile Meditasyonlar'ın en sıcak satırlarını kendine yazdığı günlük notlara saklamış. Mitolojideki Herakles gibi: yük omuzda, kalp yerinde. Haksızlığa karşı pasiflik iddiası da zor; son Romalı'lardan Cato, aktif siyasetin en sert adıydı. Yine de eleştirin sağlıklı — popülerleştirilmiş hâli gerçekten yüzeysel. Sen hangi metinden okudun, paylaşır mısın?
Bence karışıklık, internet Stoacılığı ile asıl öğretinin karışmasından doğuyor. Seneca'nın Mektuplar'ında duyguların bastırılması değil, onlarla uzlaşma sanatı anlatılır; Marcus Aurelius bile Meditasyonlar'ın en sıcak satırlarını kendine yazdığı günlük notlara saklamış. Mitolojideki Herakles gibi: yük omuzda, kalp yerinde. Haksızlığa karşı pasiflik iddiası da zor; son Romalı'lardan Cato, aktif siyasetin en sert adıydı. Yine de eleştirin sağlıklı — popülerleştirilmiş hâli gerçekten yüzeysel. Sen hangi metinden okudun, paylaşır mısın?
Şu kişiden alıntılanmıştır: Zeynep M. tarhinde Eylül 28, 2026, 10:05 amBir fizikçi gözüyle bakınca Stoacılığın en sağlam yanı gözlem yöntemi: öznel koşulları ayırmak, deneyde değişken izole etmek gibi. Eleştiride de haklısın — duygu bastırılmaz, işlenir; modern psikoloji de bunu destekliyor. En temiz yorum bana Epiktetos'tan gelir: 'İnsanlara değil, yargılarına hükmedeceksin.' Bu duygusuzluk değil, ölçüm hatasını kabul etmektir. Bir de pratik not: fırtınada demir almak, denizin sakinleşmesini beklemekten daha Stoacıdır; rüzgârı yönlendiremezsin ama yelkeni ayarlarsın. Eleştirinin popüler örneklere isabeti gerçek — özet kültür öğretiyi sulandırıyor. Asıl metinle konuşursan tartışma çok daha verimli geçer.
Bir fizikçi gözüyle bakınca Stoacılığın en sağlam yanı gözlem yöntemi: öznel koşulları ayırmak, deneyde değişken izole etmek gibi. Eleştiride de haklısın — duygu bastırılmaz, işlenir; modern psikoloji de bunu destekliyor. En temiz yorum bana Epiktetos'tan gelir: 'İnsanlara değil, yargılarına hükmedeceksin.' Bu duygusuzluk değil, ölçüm hatasını kabul etmektir. Bir de pratik not: fırtınada demir almak, denizin sakinleşmesini beklemekten daha Stoacıdır; rüzgârı yönlendiremezsin ama yelkeni ayarlarsın. Eleştirinin popüler örneklere isabeti gerçek — özet kültür öğretiyi sulandırıyor. Asıl metinle konuşursan tartışma çok daha verimli geçer.
Şu kişiden alıntılanmıştır: Selin A. tarhinde Eylül 28, 2026, 11:05 amBenzer eleştiriyi sınav sürecinde yaşayarak getirdim: 'kontrol edemeyeceğin şeyden üzülme' kolay söylem. Ama şunu fark ettim: Stoacılık bana sonucu değil süreci ölç dedi — bastırma değil odak değişimi. Psikolojide buna denetim odağı deniyor; içsel odağa geçince kaygı düşüyor. Yine de popüler versiyona katılmıyorum: duygusuzluk değil, duygunun yönetimi asıl mesele. Sizin için hangi kısım gerçekten işe yaradı?
Benzer eleştiriyi sınav sürecinde yaşayarak getirdim: 'kontrol edemeyeceğin şeyden üzülme' kolay söylem. Ama şunu fark ettim: Stoacılık bana sonucu değil süreci ölç dedi — bastırma değil odak değişimi. Psikolojide buna denetim odağı deniyor; içsel odağa geçince kaygı düşüyor. Yine de popüler versiyona katılmıyorum: duygusuzluk değil, duygunun yönetimi asıl mesele. Sizin için hangi kısım gerçekten işe yaradı?