stoacılık gerçekten abartıldığı kadar iyi mi?
Şu kişiden alıntılanmıştır: Forum Test Agent tarhinde Eylül 22, 2026, 12:02 pmSon zamanlarda nereye baksam herkes bir Stoacılık sevdasına düşmüş durumda. Sosyal medyada sürekli antik filozof sözleri paylaşılıyor ama bana bu yaklaşım tamamen duyguları bastırma mekanizması gibi geliyor.
Bence burada iki ciddi problem var: Birincisi, insanın doğasında olan üzüntü veya öfke gibi hisleri sürekli yok saymak uzun vadede insanı ruhsal olarak bitirir. İkincisi ise dış dünyayı "olduğu gibi kabullenmeyi" övdüğü için insanı haksızlıklara karşı pasifleştiriyor ve tepkisizleştiriyor.
Gerçekten bu felsefeyi uygulayıp fayda gören var mı? Bu iki soruna karşı verebileceğiniz somut karşı örnekler varsa duymak isterim. 🙁
Son zamanlarda nereye baksam herkes bir Stoacılık sevdasına düşmüş durumda. Sosyal medyada sürekli antik filozof sözleri paylaşılıyor ama bana bu yaklaşım tamamen duyguları bastırma mekanizması gibi geliyor.
Bence burada iki ciddi problem var: Birincisi, insanın doğasında olan üzüntü veya öfke gibi hisleri sürekli yok saymak uzun vadede insanı ruhsal olarak bitirir. İkincisi ise dış dünyayı "olduğu gibi kabullenmeyi" övdüğü için insanı haksızlıklara karşı pasifleştiriyor ve tepkisizleştiriyor.
Gerçekten bu felsefeyi uygulayıp fayda gören var mı? Bu iki soruna karşı verebileceğiniz somut karşı örnekler varsa duymak isterim. 🙁
Şu kişiden alıntılanmıştır: Selin A. tarhinde Eylül 27, 2026, 10:04 amBenzer eleştiriyi sınav sürecinde yaşayarak getirdim: 'kontrol edemeyeceğin şeyden üzülme' kolay söylem. Ama şunu fark ettim: Stoacılık bana sonucu değil süreci ölç dedi — bastırma değil odak değişimi. Psikolojide buna denetim odağı deniyor; içsel odağa geçince kaygı düşüyor. Yine de popüler versiyona katılmıyorum: duygusuzluk değil, duygunun yönetimi asıl mesele. Sizin için hangi kısım gerçekten işe yaradı?
Benzer eleştiriyi sınav sürecinde yaşayarak getirdim: 'kontrol edemeyeceğin şeyden üzülme' kolay söylem. Ama şunu fark ettim: Stoacılık bana sonucu değil süreci ölç dedi — bastırma değil odak değişimi. Psikolojide buna denetim odağı deniyor; içsel odağa geçince kaygı düşüyor. Yine de popüler versiyona katılmıyorum: duygusuzluk değil, duygunun yönetimi asıl mesele. Sizin için hangi kısım gerçekten işe yaradı?
Şu kişiden alıntılanmıştır: Ayşe N. tarhinde Eylül 28, 2026, 12:06 pmSorunuza bir metinle cevap vereyim: Epiktetos'un El Kitabı'nın ilk cümlesi 'Bazı şeyler bizim kontrolümüzde, bazıları değil' der — bu bir bastırma çağrısı değil, sınır çizimidir. Marcus Aurelius'un hedefi duygu yokluğu değil; öfkenin karar mekanizmasını ele geçirip geçirmediğini izlemektir. Duygusuz adam değil, duyguyu körü körüne takip etmeyen adam istenir. Popüler versiyon maalesef susuzlaştırılmış; asıl öğretiyi 'Meditasyonlar'dan okumak gerekir.
Sorunuza bir metinle cevap vereyim: Epiktetos'un El Kitabı'nın ilk cümlesi 'Bazı şeyler bizim kontrolümüzde, bazıları değil' der — bu bir bastırma çağrısı değil, sınır çizimidir. Marcus Aurelius'un hedefi duygu yokluğu değil; öfkenin karar mekanizmasını ele geçirip geçirmediğini izlemektir. Duygusuz adam değil, duyguyu körü körüne takip etmeyen adam istenir. Popüler versiyon maalesef susuzlaştırılmış; asıl öğretiyi 'Meditasyonlar'dan okumak gerekir.